top of page

Incotro se indreapta cluburile de fotbal din Liga 1?


Există un aspect pozitiv in a nu te afla în primul rand. Sa fii observator. Sa analizezi ceea ce principalii jucători din industrie fac bine sau greșit. Să înveți de la ei și să adaptezi la propria cultura organizațională ceea ce ți se potrivește cu adevărat.

Exista in ultimul timp o preocupare in mediul cluburilor romanesti de fotbal din Liga 1, in legatura cu adotarea modelului „socios”.  Cred ca ceea ce ar trebui sa preocupe este mai degraba managementul defectuos.  Calitatea și expertiza unei echipe de management pot construi ori darama un Club.

Să punem lumina reflectoarelor pe FC Dinamo Bucuresti, „Câinii Roșii”. Una dintre echipele istorice ale României. Câștigători a 18 cupe, prima echipă semifinalistă din România în Cupa Europei. Fanii pasionați și fideli au reușit să strângă 500.000 de euro pentru a începe procesul de achiziție a acțiunilor clubului, a plati salariile restante jucătorilor și taxa de licență a  clubului. După cum spunea Ilie Dumitrescu, fost jucător cu Steaua Bucuresti, principalul rival al lui Dinamo, „este de neconceput ca Dinamo să dispară de pe arena fotbalului romanesc. Am jucat toată viața împotriva acestei echipe și avem amintiri memorabile din derby-urile jucate împreună ”.

În aceste zile, o altă furtună loveste echipa. Cu trei zile înainte de primul lor joc post carantină, unul dintre membrii personalului a fost depistat pozitiv pentru coronavirus. În timp ce jucătorii au urmat o perioadă stricta de izolare de paisprezece zile în cadrul clubului, magazionerul angajat al clubului a călătorit zilnic catre baza sportivă cu mijloacele de transport în comun. Clubul nu a bugetat bani pentru benzină. Jucătorii sunt din nou izolați și jocurile amânate. Cât timp ar mai trebui pedepsiți jucătorii și fanii pentru deciziile patetice ale conducerii? Aceasta este întrebarea.

Obiectivul de a avea un management puternic, orientat spre profitabilitate, cu viziune pe termen lung, strategie și experiență internațională ar putea schimba destinul multor cluburi din România.

Modelul de afaceri 50 + 1 al Bundesliga ar fi potrivit pentru filosofia și cultura cluburilor românesti. Echilibrul perfect între implicarea fanilor și motivația acestora pe o parte și orientarea clubului de fotbal catre profitabilitate,  de cealaltă parte.

Tehnologia și inovația ar trebui să fie esențiale. Și sunt disponibile la costuri competitive. Profesionalizarea resursei umane IT a numit Cluj-Napoca, unul dintre principalele orașe ale României, „Silicon Valley al Europei”.

Parteneriatele public-private, subvențiile UE pentru dezvoltarea și infrastructura sportului, stadioanele de înaltă tehnologie, academii de prim rang, "big data" și platformele gestionate intern, parteneriatele cu creatorii de conținut și producatorii de divertisment ar putea fi câteva dintre acțiunile strategice cheie pentru cluburile de noua generatie din România. Veniturile cluburilor din transferurile de jucători ar trebui să devină „bani de buzunar” în comparație cu posibilitățile extinse de monetizare.

Să vedem cine va sparge gheața.

Jucătorii au nevoie. Fanii merită acest lucru.

17 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page