Romania si atractivitatea pentru investitiile straine in industria sportului
Actualizată în: 21 aug. 2020

După luni întregi de lupte sinuoase și provocări financiare, familia clubului FC Dinamo are motive să sărbătorească. Preluarea machetului majoritar de actiuni ale clubului de către finantatorii spanioli și proiectul stadionului inteligent s-au conturat în cele din urmă.
Pentru prima dată în cei 72 de ani de istorie a clubului, o companie străină deține majoritatea acțiunilor (72,5%), restul de 27,5% fiind reprezentat de suporterii clubului prin programul „socios”. În urma preluării, noua conducere dorește să ia măsuri imediate în ceea ce privește contractarea unui nou antrenor, aporturi de transferuri de jucători din a doua și a treia divizie spaniolă și revigorarea echipei a doua. Proiectul noii arene inteligente Dinamo este deja înaintat Comisiei Naționale pentru Investiții și urmează să înceapă până anul viitor. Câteva alte stadioane naționale fac parte din același plan de investiții. In acest context este important a se intelege diferenta intre finantare si investitie. O investitie poate fi facuta doar in active . In prezent, cluburile de fotbal importante din Liga 1, detinute in trecut de catre stat, cum este si exemplul in discutie, au in patrimoniu doar echipa de jucatori cu personalul aferent. Stadionul, baza sportiva, numele, palmaresul, logo-ul si orice alt element de identificare cu valoare economica sunt active in proprietatea structurilor controlate de stat. Prin urmare o preluare a pachetului majoritar al clubului de fotbal in discutie are valoarea unei cesiuni de creanta prin care noii finantatori au inteles sa preia datoriile clubului, sa ajunga la un acord cu titularii de drept ai activelor clubului privind dreptul de folosinta a acestora si eventual realizarea unui profit din transferurile de jucatori. Cu o viziune globala si o strategie pe termen lung s-ar putea gasi formule mai inteligente de colaborare in avantajul comun al laturii private si a celei publice in scopul dezvoltarii sportului in Romania.
România are un potențial enorm de dezvoltare. Industria sportului și a divertismentului și turismul aferent acestor activități ar putea deveni în următorii ani o sursă importantă de venituri pentru investițiile directe și parteneriatele public-private. Resursele naturale și umane și facilitățile fiscale sunt unele dintre avantajele competitive ale României. Modul in care vor fuziona interesele private și cele publice este esențial pentru o politică de succes coerenta a investițiilor in industria sportului, la nivel de tara.