Poate sportul sa devina o afacere profitabila in Romania?

In urma cu cativa ani, Lady Diana era intrebata cum ar putea schimba monarhia britanica. Raspunsul ei a fost pe cat de patrunzator, pe atat de plin de semnificatie: "Dar am făcut-o deja. Prin educatia pe care am dat-o copiilor mei". Cat se poate de adevărat. Educația este procesul care duce la schimbarea fundamentală a modului de gândire și a capacitatii unei persoane de a face lucruri. Schimbarea mentalitătii oamenilor este calea către o creștere autentica, atat pentru indivizi, cat si pentru organizatiile din care fac parte. Cunoasterea reprezinta putere.
Industria sportiva din Romania este construita pe caramizile vechi ale structurilor birocratice demodate. Se asteapta ca sportivii sa ofere randament maxim în conditii sportive delicate si constante provocări salariale. Lideri învechiti mentin cluburile la limita supravietuirii, indreptandu-se, haotic, in directii gresite în loc sa investeasca in profesionalizare și inovare.
Cred ca schimbarea ar trebui sa se intample din interior. Membrii de baza ai organizațiilor sportive precum si profesionistii care actioneaza in numele lor ar putea fi expusi surselor de invatamant certificate si s-ar putea inspira din modele globale de afaceri de succes. Indiferent ca este vorba de sportivi profesionisti, manageri de club, agenti sportivi sau avocați, cresterea personala a fiecaruia se va putea traduce in profitabilitatea organizatiei.
Sportul este o afacere. Nu este suficient să ai un trecut sportiv pentru a acoperi o funcție de conducere intr-o organizatie sportiva. Cheia succesului este să investești în educație. România are un potențial uman extraordinar care ar trebui doar să fie modelat intr-un mod corect. Schimbarea nu se va intampla peste noapte. Iar vechile structuri nu vor fi usor demontate. Noua generatie de profesionisti se va integra la fel ca si o transfuzie de sange, vechiul fiind înlocuit de nou.
Avem nevoie de lideri inspiraționali. Avem nevoie de profesionisti instruiti la varful industriei sportive. Este important sa privim în mod constant spre viitor.
Este timpul sa deschidem usile si sa lasam putin aer proaspat inauntru.