Poate fi contractul de activitate sportiva suspendat temporar?
Actualizată în: 5 mai 2020

Starea de urgenta a fost declarata in Romania prin Decret Prezidential in data de 16 martie 2020 si urmeaza a lua sfarsit in data de 15 mai 2020. Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 32/2020, ca urmare a efectelor COVID-19, s-au luat unele masuri cu privire la activitatea sportiva desfasurata pe teritoriul Romaniei. La initiativa structurii sportive, contractul de activitate sportiva poate fi suspendat ca urmare a efectelor COVID-19 si ca urmare, sportivii, antrenorii si personalul auxiliar pot beneficia de 75% din drepturile in bani aferente contraprestatiei sportive, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut anual, acesta reprezentand echivalentul a 500 de euro net. In completare, legea mai prevede posibilitatea de a se negocia si stabili de comun acord intre club, pe de o parte si jucatori, antrenori si personalul auxiliar de cealalta parte, plata de alte indemnizatii compensatorii acordate de catre structura sportiva, suplimentar fata de indemnizatia statului de 75%, care sa compenseze diminuarea contraprestatiei financiare. Daca in cazul contractelor individuale de munca legea vorbeste de "intreruperea activitatii agentului economic", in situatia contractelor de activitate sportiva se mentioneaza pur si simplu "suspendarea contractelor" la initiativa structurii sportive, ca urmare a efectelor COVID-19.
Care este situatia cluburilor din Liga 1 de fotbal, acolo unde vorbim de salarii lunare ale jucatorilor cuprinse intre 2.000 si 20.000 de euro?
Abia publicata Ordonanta de Urgenta in Monitorul Oficial si cluburile s-au grabit sa isi declare "intreruperea temporara a activitatii societatii" pentru a incasa ajutorul de stat. In paralel, jucatorii au primit propunerea de reducere cu 50% a salariilor pentru o perioada de 4-5 luni de zile. In primul rand, intreruperea temporara a activitatii clubului nu ar trebui sa aiba nici un efect asupra contractelor de activitate sportiva. Activitatea sportiva este o activitate independenta in sensul actual al legii, care se desfasoara in baza unui contract sui generis, cu drepturi si obligatii reciproce pentru partile contractante.
Pentru ca un rationament logic sa fie adevarat, premiza de la care pornim trebuie sa fie adevarata. Ce inseamna suspendarea temporara a unui contract de activitate sportiva? Inseamna ca atat clubul cat si sportivul nu isi mai indeplinesc drepturile si obligatiile reciproce, nascute in baza aceluiasi contract, pe perioada celor 2 luni de zile. Este oare valabila aceasta afirmatie? Se poate spune ca sportivul de performanta isi poate permite "luxul" de a-si intrerupe pe durata a doua luni antrenamentele individuale, dieta de sportiv, contactul chiar si online cu antrenorul, cu medicul sportiv si asa mai departe? Evident ca nu. Tinand cont de anuntul de reluare a sezonului competitional dupa sfarsitul lunii iunie, este oricum aproape imposibil ca sportivii sa isi reintre in forma competitionala intr-un timp atat de scurt.
Pe de alta parte, legea mentioneaza in mod expres ca suspendarea contractelor de activitate sportiva, la initiativa clubului, trebuie sa fie o urmare a efectelor COVID-19, pe perioada starii de urgenta. Aceasta este o exceptie de la principiul fortei obligatorii a contractului si a principiului mutuus consensus mutuus disensus. Atat timp cat o serie de cluburi din Liga 1 de fotbal vin acumuland datorii, unele fiind chiar in stare de faliment, iar jucatorii inregistreaza 2-3 luni de salarii restante la plata se poate vorbi despre dificultatea financiara a clubului de a plati salarii datorita starii de urgenta sau cauza reala este managementul defectuos?
In concluzie, aceasta "initiativa" a Cluburilor din Liga 1 de fotbal de a suspenda contractele de activitate sportiva este un nonsens in raport de suma modica oferita de stat si un demers lipsit de temei juridic. Sa nu mai vorbim despre imaginea negativa pe care si-o creaza cluburile din Liga 1 si de impactul emotional pe care o asemenea decizie o are asupra jucatorilor.